Är du en FENA på det du gör?

I veckan har våra UF-företag fått spetsutbildning i hur man verkligen gör en framgångsrik säljpitch. Men är det så avgörande för ett UF-företag kanske du tänker. Räcker det inte om de jobbar stenhårt och har god kunskap om sin produkt eller tjänst? Svaret på den frågan fick mina elever genom en matematisk formel som solklart visade att det inte spelar någon roll hur mycket man ”kan” och jobbar om man inte har rätt fokus.

DSC_0062-1

Simon som är en ”gammal elev” men numera toppsäljare på Canal Digital, demonstrerade skillnaden mellan en ”vanlig”  och en framgångsrik pitch vilket fick eleverna att verkligen uppleva skillnaden. Han gav generöst även en massa tips på hur varje enskilt företag kunde spetsa till just sin säljpresentation. Han dristade sig även till att ”lova” att om företagen följde hans råd skulle någon av dem stå som vinnare i tävlingen ”årets säljare” på UF´s regionala mässa på Åhaga i mars. Gissa om de blev taggade?

DSC_0057-2

Simon är verkligen en fena på det han gör men något som slog mig idag är om det är möjligt att ha en FENA-kultur inom alla företag. Jag hade nämligen förmånen att få lyssna till Andreas Jaldevik som är VD för RO-gruppen, företaget bakom denna modell. Vet du vad FENA innebär?

Det står för fyra viktiga värdeord som genomsyrar RO-gruppens företagskultur dvs. förtroende, engagemang, nytänkande och arbetsglädje! Dessa ledord är något som tagit RO-gruppen till extremt stor framgång både vad gäller omsättning  och priser som ”Sveriges bästa arbetsplats 2018 ”, ”årets byggföretag 2017” med flera. Om du vill veta mer om hur denna modell fungerar kan du läsa om det här.

people-2569234_1920

Vi jobbar med goda värdegrunder från dag 1 när eleverna kommer till oss och med ytterligare redskap som FENA-modellen hoppas jag att kunna utveckla vårt arbete så att det blir ännu bättre. Ett stort tack till Andreas som frikostigt delar med sig av både kunskap, erfarenhet och sin presentation till oss på Bäckängsgymnasiet.

Men att bygga upp en bra företagskultur tar såklart tid! Jag hoppas att mina elever kommer göra sitt bästa för att implementera FENA-modellen under sina nio månader som UF-företag men framför allt att de tar med sig dessa erfarenheter till de företag de kommer att jobba med i framtiden.

Har dina UF- företag en bra företagskultur och är du en FENA på det du gör?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s