Brukar du gilla och dela inlägg?

På sociala medier som Facebook och Instagram uppmanas vi ofta att gilla och/eller dela inlägg för att ha chansen att vinna en vara. Ja, du känner säkert igen detta eftersom det är ett vanligt marknadsföringsknep av både små och stora företag för att sprida och etablera sitt varumärke. Det många inte vet är att detta varit olagligt!

keys-264596_1280

Det har varit en utmaning att få alla UF-företag att snabbt ta till sig denna information vid läsårsstarten, men vi på Bäckängsgymnasiet har faktiskt lyckats. Alla våra företag har följt denna lag till punkt och pricka i alla år! Självklart är det svårt att ha koll på alla lagar i alla branscher/områden och det har blivit några misstag genom åren men min ambition har varit och är att lära eleverna rätt från början dvs. att följa ALLA lagar. Annars är de ju knappast förberedda för att bli framtidens entreprenörer!

Men hör och häpna nu kan man läsa på Spelinspektionens hemsida att lagen är ändrad.  Från och med den 1/1-2019 är det fritt fram att ha utlottningar där deltagarna ”gillar och delar” på sociala medier. Så nu är det bara att sätta igång att skapa utlottningar, eller?

social-media-1795578_1920

Nja, riktigt så enkelt är det inte då man även måste vara noga med att  kontrollera vad som gäller för respektive plattform. Facebook har tex. följande regel :att dela på din tidslinje för att delta eller dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger och tagga dina vänner i det här inlägget för att delta är inte tillåtna. Dessutom finns en mängd andra officiella regler som du kan läsa mer om här.

Så innan du ger dig in i denna djungel tycker jag  att du först skall tänka igenom vilket mål du har med en sådan tävling. Därefter behöver du revidera företagets marknadsföringsplan så att tävlingen kommer i rätt tid, riktar sig till målgruppen och förhoppningsvis får den effekt du vill ha. Hur jobbar du med tävlingar och vilken effekt har dina UF-företag sett?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s