Hur kan man öka lönsamheten?

När man driver UF-företag eller egentligen vilket företag som helst gäller det att få fart på lönsamheten. Men ofta är UF-företagarna så upptagna med allt de skall göra att fokus blir på att ”göra saker rätt” istället för att ”göra rätt saker”.

Hur kan man öka lönsamheten

En ganska enkel metod för att komma till rätta med detta är att analysera företaget med hjälp av 80/20-regeln. Om du börjar med att analysera ditt vardagsliv kommer du säkert på att du bara använder 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden. Det blev även jag när jag gjorde en garderobsresning under lovet och sorterade ut två stora soppåsar med kläder. Härligt när man äntligen får saker och ting gjorda och dessutom som resulterade i kläder till behövande och mer plats i garderoben. Nu kan jag äntligen se vad som finns där inne så länge det nu varar…

Hur kan man öka lönsamheten

Men hur fungerar detta i företag? Jo, samma förhållande gäller där till exempel:

  • 20 procent av produkterna står för 80 procent av vinsten
  • 20 procent av arbetet genererar 80 procent av resultatet
  • 20 procent av marknadsföringen ger 80 procent av intäkterna

Så nyckeln är ”bara” att hitta vilka 20 procent detta är! Om du vill veta mer om hur det fungerar rekommenderar jag boken 80/20-regeln Hemligheten med att uppnå mer med mindre av Richard Koch.

På onsdag kommer jag ha möte med våra UF-företags marknadsföringsansvariga då jag bland annat kommer att gå igenom hur man skapar en intresseväckande monter till vår lokala mässa Entreprenördagen men även hur man analyserar sitt arbete och marknadsföring med hjälp av 80/20-regeln. Ska bli spännande att se hur de använder regeln framöver.

Har du analyserat med hjälp av 80/20-regeln, vad kom du fram till och vilka förändringar gjorde du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s