Hur blir man en effektiv arbetsgrupp?

I helgen har jag ägnat mig åt bedömning av UF-elevernas första reflektionsuppgift där de bland annat skall visa att de kan ”föra resonemang om hur deras grupprocess fungerat och vilken betydelse VD´s ledarskap har haft för gruppens/företagets arbetsprocess”.

Hur blir man en effektiv arbetsgrupp?

Vanligtvis är ju inte bedömning det roligaste momentet för en lärare men den här uppgiften är nästan alltid fantastiskt kul att läsa och bedöma. Varför då kanske du undrar? Jo, därför att eleverna är så otroligt duktiga. De analyserar vilka stadium eller faser de gått igenom enligt modellen IMGD och/eller FIRO , vilken ledarstil deras VD använt och visar verkligen att de förstår hela processen med att skapa en effektiv arbetsgrupp. Många av UF-företagen har även kommit väldigt långt i sin utveckling och förstår vikten av att använda allas kompetenser på bästa sätt. Andra har på ett väldigt moget sätt tagit tag i olika konflikter som är karaktäristiskt för opposition och konflikt respektive rollsökningsfasen där de använt feedbackregler, parafrasering och/eller aktivt lyssnande som konflikthanteringsmetoder.

feedback-3443287_1920

Att eleverna är så medvetna om processen som automatiskt sker när en ny grupp bildas och utvecklas är inte bara till nytta nu under deras UF-år utan självklart även senare i deras framtida yrkesliv. Tänkt dig att ha en hel ”verktygslåda” när du bara är arton år gammal och inte som många i min generation, ingen större kunskap om hur arbetsgrupper utvecklas och därför är mycket konflikträdda. Har du och dina medarbetare alla verktyg som behövs för att skapa en effektiv arbetsgrupp och hur ofta använder ni dessa?

Dags att återgå till arbetet kring  Entreprenördagen där en hel del dokument, jurymedlemmar och annat återstår att ordna med. Om du bor i Boråsområdet så hoppas jag att du har möjlighet att komma och besöka vår lokala mässa den sjunde februari så du får träffa våra fantastiska ungdomar. Kanske dags för headhunting om du behöver förstärkning i ditt företag? Du kommer inte blir besviken det lovar jag.

50170537_595504864230039_8798817023611109376_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s