Var finns målgruppen?

När eleverna startar upp sina UF-företag och brainstormar affärsidéer ligger mycket fokus på att identifiera företagets målgrupp och helst utforma en persona. Många UF-företag är duktiga på att beskriva denna i ord men sen kommer utmaningen dvs. att skapa tilltalande content på rätt plattform.

Var finns målgruppen?

Hela 83 procent av alla svenskar använder ju sociala medier så utmaningen är främst att identifiera på vilken kanal företagens målgrupp finns. Enligt Internetstiftelsen i Sverige är Facebook störst (76%) tätt följt av Instagram (60%). Linkedin däremot är det bara 30 procent av svenskarna som använder. Men man måste ju även komma ihåg att andelen skiljer sig både vad gäller åldersgrupper, kön, användarfrekvens och som för Linkedin även vad gäller bransch, då det främst används av personer som är verksamma inom IT- och kommunikationsbranschen. Så hur kan eleverna ringa in var deras målgrupp finns? Några vet nog inte riktigt utan delar bara sina inlägg på flera av plattformarna men en del UF-företag jobbar riktigt strategiskt. De väljer noga ut de demografiska variablerna som motsvarar just deras målgrupp i ”rätt” kanal och skapar även content så att det attraherar personan.

Var finns målgruppen?

I år är det riktigt spännande att följa UF-företaget Your Media UF som har valt just sociala mediebranschen som sin affärsidé. De har utvecklats enormt då de på egen hand lärt sig allt från algoritmer till audience insights. Själv har jag långt ifrån koll på allt inom media men lär mig mer och mer för varje år av mina elever. Vet dina UF-elever var deras målgrupp finns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s