Har du verkligen kontroll över din Facebook-sida?

Såhär första dagen på sportlovet har jag ägnat mig åt att lyssna på några avsnitt av Hillman Podden och fick höra Nina Jansdotters historia om nättroll. Nina berättade att hon en morgon fick samtal från sina vänner eftersom hennes FB-sida var full av massa otrevliga inlägg. Vill du höra hennes berättelse kan du göra det här. Dessa kunde hon dock inte själv se! Hur är detta möjligt kanske du undrar?

Har du verkligen kontroll över din Facebook-sida?

Jo, om man inte är försiktig med vilka man accepterar som vänner så kan man råka riktigt illa ut. Din ”nya vän” kan skriva hur många otrevliga inlägg som helst på din sida och sen blocka dig och då ser du inte själv inläggen.

Har du verkligen kontroll över din Facebook-sida?

Som tur är finns det ett enkelt sätt att få kontroll över detta. Du går bara in under ”inställningar” och sen vidare till ”tidslinje och taggning” där du under rubriken ”granska” klickar i att du vill tidslinjegranska. När detta är gjort kommer du i och för sig få omaket att alltid granska de inlägg som ”dina vänner” gör på FB men alternativet är ju sämre. Ingen kontroll!

Har du verkligen kontroll över din Facebook-sida?

Förutom denna åtgärd kan du ju även vara försiktig med vilka du accepterar som vänner. Brukar du titta över profilen? Om personen i fråga bara har några få inlägg och bilder brukar detta vara ett varningstecken. Om du är osäker kan du ju alltid skicka iväg ett meddelande och fråga hur ni känner varandra. Nättroll brukar sällan svara.

Visserligen är många av våra ungdomar ofta insatta i sociala medier och i år har ett av mina UF-företag till och med som affärsidé att just hjälpa mindre företag med sociala medier. Men kan man vara nog försiktig med att informera eleverna om riskerna på sociala medier?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s