Hur kommer man på innovationer?

Nu har förberedelserna kommit igång på allvar för nästa läsårs UF-elever. De har både fått lära sig teoretiskt om de ”fyra boxarna” dvs. att identifiera kundbehov, affärsidé, målgrupp och resurser samt fått öva på detta praktiskt genom att analysera våra befintliga UF- företag på Entreprenördagen.

Ambitionerna är höga när eleverna nu skall komma på egna affärsidéer och de vill helst uppfinna en radikal innovation, en helt ny produkt eller tjänst. Detta är ju inte särskilt realistiskt då de bara har några få månader på sig från start till skarpt läge för försäljning. För att att göra eleverna medvetna om detta bjöd jag idag in Ulla som är just uppfinnare av X-Brush och smyckesdesigner.

50 inläggsidéer för UF-företag på sociala medier!

Hon berättade om sin uppfinning X-Brush långa resa från idé till färdig produkt som sinkades av en mängd problem och utmaningar under tillverkningen. Processen med att söka patent och mönsterskydd tog även det såklart sin tid men trägen vann och till slut hade hon både sin geniala produkt och sitt mönsterskydd klart. Du kanske rentav känner igen produkten då Ulla vann ”Jakten på storsäljaren” som visades i TV?

Den informativa och underhållande föreläsningen gav eleverna en väldigt bra kontext till både immaterialrätten och idéprocessen som de kommer att ha stor nytta av i sin egen process. De fick även klart för sig att patent och mönsterskydd tar för lång tid för att det ska komma ifråga under UF-året. Så om de skulle komma på en riktigt stor innovation som förändrar världen får de helt enkelt spara den till ”senare”.

Men hur troligt är det att eleverna kommer på ”små” innovationer kanske du undrar? Ganska vanligt skulle jag säga då de ofta antingen identifierar ett vardagsproblem eller förädlar en befintlig idé, en inkrementell inovation. Det är ju även fullt möjligt att de väljer att göra en produkt eller tjänst bara en smula annorlunda eller billigare än konkurrenterna.

50 inläggsidéer för UF-företag på sociala medier!

Nu har eleverna några månader på sig innan de skall presentera sina tre affärsidéer på vårt minidraknäste. Det ska som alltid bli spännande att se vad de har för förslag. Vilka innovationer skulle du önska att de tog fram?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s