Framgångar och bakslag

I torsdags offentliggjordes de tio lyckliga företagen som tagit sig vidare i tävlingen årets UF-företag. Jag är verkligen stolt å mina elevers vägnar då Bäckängsgymnasiet tog hela tre av dessa platser. Nu väntar företagspresentation och intervju innan tävlingen slutligen avgörs på den regionala UF-mässan den 13 – 14 mars. Totalt har mina företag lämnat in över 30 olika tävlingsbidrag i år. Detta är imponerande och jag förstår faktiskt inte hur de hunnit med allt!

Jag är såklart väldigt glad för dessa framgångar men samtidigt grusas glädjen av att ett annat av mina UF-företag inte kom ända in i mål. Detta skulle nämligen kunna bero på stress då deadline för tävlingsbidragen var på samma dag som vår lokala UF-mässa – Entreprenördagen. En faktor som vi inte kunde göra något åt då datumet för lokala mässan var spikat sedan i våras.

Liksom jag själv hamnade alla företagen på grundval av detta i en enorm tidspress då tävlingsbidrag skulle skrivas, montern designas, säljpitchar tränas och såklart allt annat ordinarie arbete skötas. Det här UF-företaget hade det extra tufft av olika skäl som jag inte kan gå in på här, men var extremt drivna och löste en mängd oväntade problem sista dygnet med bravur. På själva mässdagen hade de varit vakna i över 48 h i sträck eftersom de vägrade ge upp.

50 inläggsidéer för UF-företag på sociala medier!

Visserligen är dessa tävlingar något som är utöver kursen, skrivs på frivillig basis och därför elevernas eget ansvar. De skall ju även ha lärt sig vikten av korrekt formalia från de riktlinjer de fått vid skrivandet av affärplanen som ingår i kursen. Men i mån av tid brukar jag ibland ändå erbjuda mig att titta igenom bidragen så att inget onödigt formaliafel smugit sig in. Det är ju inte helt lätt när man bara är 18 år att ha koll på precis allt.

Detta företag hade tidigt på torsdagsmorgonen skickat in sitt halvfärdiga utkast där jag förvisso hittade några fel men det var ett som helt gick mig förbi. Lite senare under dagen mitt i all röra på mässan bad de mig ta en titt igen när jag hade någon minut ledigt. Tyvärr upptäckte jag heller inte vid detta tillfälle att de glömt en viktig detalj nämligen att skriva namnförtydliganden under sina namnunderskrifter.

Jag är verkligen positiv till att UF  har tydliga formella krav eftersom detta förhållningssätt efterliknar skolans system så att bedömningen inte blir godtycklig. Tävlingar kan även vara ett lärorikt och motiverande inslag under UF-året då eleverna lär sig enormt mycket men som för detta företag innebar det en enorm arbetsbörda som inte fick någon utdelning och många obesvarade frågor.

50 inläggsidéer för UF-företag på sociala medier!

Vi kommer aldrig få veta vad som hänt om stressnivån inte varit så hög. Hade företaget ifråga haft namnförtydliganden? Hade de varit top 10 eller hade de inte det? Det känns tungt att inte veta och jag lider med eleverna som kämpat på så otroligt. Men bakslag som dessa blir även viktiga lärdomar och namnförtydliganden kommer de aldrig någonsin missa igen. Jag är även helt förvissad om att dessa drivna och engagerade eleverna en vacker dag kommer att nå sina mål i livet. De kommer bli något riktigt stort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s