Tre tips på hur man väljer influencer!

För våra UF-företag gäller det att snabbt komma igång med marknadsföringen och då är det ju vanligt att de främst satsar på Facebook och Instagram som ligger ungdomarna närmast. Men några UF-företag har genom åren även testat på samarbeten med influencers som till exempel Hand in hand UF som hade ett samarbete med Elin Andersson för några år sedan. Tyvärr är Youtubeklippet borttaget så kan inte länka till detta men det går att se en del av inlägget i deras Facebookflöde. Gissa vilka framgångar de fick av ett enda klipp?

Tre tips på hur man väljer influencer!

På den regionala UF-mässan kom stora skaror av småtjejer som hade Elin som idol och köpte så många att lagret nästan tog slut.

Det är inte alla affärsidéer som lämpar sig för samarbeten men i många fall kan det bli pricken över i som får igång försäljningen på allvar. Men vad bör ett UF-företag tänka på när de skall välja sin influencer?

  • det kommer kosta en slant så att skriva kontrakt om vad som skall gälla.
  • välja någon som redan använder företagets typ av vara/tjänst så att inläggen blir mer trovärdiga. Om UF-företaget tex. säljer resenecessärer så är det smart att välja någon som reser ofta.
  • fundera kring vad influencern har för image och om detta går ”hand in hand” med UF-företagets. Om de väljer ”fel” kan det skada företagets brand.
Tre tips på hur man väljer influencer!

Förutom detta måste ju UF-företaget även reflektera över vilken storlek på influencer som har ”rätt” effekt. Väljs stora influencers kommer ett samarbete kosta en del men företaget kan räkna med att samarbetet oftast kommer att ha en professionell karaktär och nå ut till väldigt många även utanför Sveriges gränser. Kanske så många att produktionen inte hinns med?

Om företaget istället väljer micro-influencers (upp till 10 000 följare) blir ju kostnaden betydligt lägre och generellt gör dessa inte heller så många samarbeten vilket gör marknadsföringen mer trovärdig. De är även vanligtvis nationella vilket gör att reklamen når ut här i Sverige där UF-företagen främst verkar.

Slutligen finns ju även valet att använda nano-influencers (upp till 1000 följare) vilket kanske är lättare att få igång eftersom UF-företagarna redan har många av dessa i sina befintliga nätverk. Kostanden är ringa och ibland nöjer sig kontakten med att endast få UF-företagens vara i utbyte. Dessutom sker ju marknadsföringen här i Älvsborg vilket ju oftast är där målgruppen initialt är.

Tre tips på hur man väljer influencer!

Väldigt många av våra köp influeras av det vi ser i sociala medier så varför inte om möjligt göra ett medvetet val och använda en influencer även som UF-företagare? I år har flera av mina UF-företag redan haft lyckade samarbeten, några är än så länge bara i sin linda medan andra valt bort detta alternativ.

Är det några av dina UF-företag som har eller har haft samarbeten med influencers?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s