När ska man byta arbetssätt?

Ända sedan jag började som UF-lärare 2009 har jag låtit eleverna själva välja vilka de skall driva UF-företag tillsammans med. Min tanke med detta har varit att efterlikna livet efter gymnasiet dvs. då entreprenörer startar upp en ny verksamhet och själva väljer vilka som skall ingå i deras team. Eleverna har såklart fått de viktiga verktyg de behöver för att ”klara detta” som kunskap om grupputveckling, ledarstilar, synergieffekten , inkludering samt värdegrundsarbete. De har även gjort olika test som visar vilken roll de ”passar för” inom företaget samt fått reflektera över sina mål med UF-året som de sedan använt som grund. Därefter har de fått mingla runt för att hitta kompletterande individer dvs. personer som är olika de själva men som har samma mål vilket kan vara att lära sig om entreprenörskap, hög omsättning, högt betyg, vinna tävlingar och liknade.

När ska man byta arbetssätt?

Men de senaste två åren har processen inte gått lika smidigt som förut och några elever har till och med känt sig exkluderade. Detta är verkligen inte en go trend och beror säkert delvis på att eleverna nu kommer från två klasser och därför inte känner samma tillit till varandra. Det skulle även kunna bero på att eleverna numera är mer homogena vilket gör det svårt att göra övervägda och inkluderande val. De senaste åren har nämligen många elever kommit från en och samma grundskola och alla haft otroligt höga meritbetyg. Visserligen finns olikheter men dessa kanske är svårare att identifiera och allt fler eftersträvar även numera samma roll inom UF-företaget vilket inte var lika vanligt förr om åren. Kanske är det även så att samhället ställer helt andra krav på ungdomar idag då denna ständiga jämförelse på sociala medier bidrar till exkludering. Även stress är tyvärr är ett mer vardagligt inslag hos eleverna vilken såklart inte minskar om de även skall göra egna val vad gäller medlemmar i UF-företagen. Har du märkt någon förändring?

När ska man byta arbetssätt?

Jag överväger nu tills nästa gruppbildning att istället låta eleverna besvara en mängd frågor och därefter som lärare sätta ihop grupperna med dessa svar som utgångspunkt. På detta sätt slipper eleverna stressen och förhoppningsvis även att någon ska känna sig exkluderad. Fördelen med detta arbetssätt är att eleverna ännu snabbare kan komma igång med affärsidéutvecklingen och på ett vis är det ju mer realistiskt då rekrytering i befintliga företag brukar gå till på detta sätt. Jag hoppas att detta arbetsätt ligger mer i tiden och att det ska få ett gynnsamt resultat. Att vara lärare innebär ju att man måste anpassa sitt arbetsätt så att det motsvarar elevernas vardag och omgivningens krav. På ett sätt kan man ju även tänka att egna val vad gäller arbetsgrupp är en alltför komplex uppgift. Skulle du som lärare tex. kunna välja vilka som ska ingå i någon av dina arbetsgrupper?

Vad är din erfarenhet vad gäller gruppbildning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s