Lär du ut hur man ger feedback?

I skolans värld ges en mängd feedback som syftar till att eleverna skall utvecklas inom respektive skolämne. Denna handlar ofta om hur eleven skall formulera sig mer utförligt och nyanserat för att nå ett högre betyg. Men att lära sig att både ge och ta emot feedback är även en viktig kompetens för att kunna samverka och utvecklas som UF-företagare och individ. Så när skall man lära eleverna detta?

Lär du ut hur man ger feedback?

Jag tycker det är viktigt att detta görs redan de första veckorna i årskurs 1 så att eleverna får rätt förutsättningar och kan skapa ett gott kommunikationsklimat. Under uppstartveckorna brukar vi därför noga gå igenom feedbackregler och även låta eleverna öva på hur de skall uttrycka både positiv och negativ feedback. Du känner väl till reglerna?

  • använd jag-budskap dvs. säg inte ”man, vi, eller alla tycker” utan berätta vad du själv upplevt
  • säg feedbacken direkt till personen det gäller annars gör den ingen nytta och kallas för skvaller
  • ge feedbacken i rätt tid vilket ofta innebär att den ges så snart som möjligt
  • ge lagom mycket feedback dvs. en eller ett par saker som du vill personen skall ändra på
  • ta bara upp saker som är möjligt för individen att förändra. Att tex. klaga på någons dialekt är knappast något som är lätt att korrigera
  • separera individen från agerandet genom att påpeka vilket beteende som fick dig att känna något eller fick någon negativ konsekvens och vilken åtgärd/förändring som du skulle vilja sker
Lär du ut hur man ger feedback?

Om eleverna tidigt får lära sig dessa regler blir de till en god vana som hjälper eleverna även i deras framtida UF-företagande. De flesta kommer att gå igenom problem, missförstå och irritera sig på varandra under någon period av UF-året men med hjälp av dessa implementerade regler klarar de nästan alltid av att skapa en god företagskultur och lösa detta på egen hand. Det är en fantastisk känsla när man som lärare får läsa i elevernas loggbok hur de framgångsrikt med hjälp av det de lärt sig fått ordning på sena ankomster, när någon inte gjort sin rolls arbetsuppgifter eller inte hållit deadline.

Det är ju även viktigt att kunna ge och ta emot positiv feedback och för att motverka ”Jantelagen” får eleverna även prova på detta redan från start. Vi brukar vid flera tillfällen i både ettan och tvåan helt enkelt låta eleverna få berätta för varandra några saker som de uppskattar särskilt hos varandra. Även detta är något som eleverna tar med sig i sitt UF-företagande och det är riktigt härligt när man hör eleverna säga uppskattande ord till varandra som gör att var och en i gruppen känner sig värdefull. Om man ger eleverna dessa verktyg för att både kunna ge och ta emot positiv som negativ feedback får eleverna alla förutsättningar för att lyckas inte bara med interaktionen inom UF-företaget utan även privat och i deras framtida arbetsliv.

Hur ofta ger du och dina elever feedback?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s