Konsten att nätverka!

Ett stort nätverk är extra viktigt för ett nystartat UF-företag eftersom det både bygger relationer och stärker företagets varumärke. Med dessa kontakter öppnas ofta nya dörrar som både kan leda till viktiga samarbeten och nya kunder. Men hur lyckas man som nykläckt UF-företagare med sitt nätverkande?

Konsten att nätverka!

Framgången ligger i att följa nätverksprocessens tre steg :

  • inventera
  • genomföra
  • följa upp

För att inventera sitt nätverk börjar eleverna med att göra en enkel nätverkskarta där de skriver ner alla de känner och vad de har för kompetens, position eller annan faktor som är värdefull för UF-företaget. Därefter ”läser de på” om personen på olika sociala plattformar så att de är uppdaterade kring personens företag och ev. gemensamma kontakter. Detta är värdefull information när de väl genomför mötet så de kan ställa adekvata och aktuella frågor. Först därefter är de redo att ta själva kontakten som kan ske på flera olika sätt beroende på situation.

Om det är en person eleven känner väl är det såklart naturligt att ringa och boka ett möte men om det är mer av en bekant kanske detta känns allt för svårt till en början. Då vill eleverna ofta göra det enkelt för sig och bara skicka iväg ett mail men som du vet är det inte särskilt effektivt. Dels har många elever inte riktigt klart för sig hur ett ”affärsmail” skall formuleras och dessutom hamnar många i papperskorgen om de inte följs upp av ett genomtänkt telefonsamtal inom en snar framtid.

Konsten att nätverka!

Ett bra sätt för att eleverna både skall få övning i att formulera sig och ta obekväma kontakter är att på någon studietid före UF-årets start , ha en genomgång kring hur man ”startar ett konto och nätverkar på Linkedin”. På denna plattform finns det möjlighet att skriva ett kort meddelande när själva kontaktförfrågan sker vilket övar eleverna i skrivandets ädla konst- affärsmässighet. När det väl är dags för UF är de vana att ta nya kontakter, kan formulera sig och vet att de både skall skriva varför UF-företaget vill ha kontakt och vad de kan bidra med och såklart följa upp detta genom ett telefonsamtal!

Konsten att nätverka!

Nästa steg hur eleverna skall tänka och agera vid själva mötet kommer säkert i ett framtida inlägg men om du är nyfiken redan nu kan du lyssna på avsnitt 157 av Nätverkspodden. Vilket är ditt bästa nätverkstips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s