Algoritmer på Facebook – tips och tricks

När du pratar marknadsföring brukar du då lära ut om algoritmer? För att lyckas med organisk spridning på sociala kanaler är kunskap om algoritmer allt mer viktigt.

Om vi tar Facebook som ett exempel så känner du säkert till att algoritmerna där ändras med jämna mellanrum för olika syften. Har du spridit följande tips och tricks?

Algoritmer på Facebook - tips och tricks

Tips # 1 Uppmaningar & engagemang

Facebook gillar inte om man ber läsaren kommentera, gilla eller dela ett inlägg. Inte heller om man uppmanas att tagga vänner eller lämna en kommentar med en speciell symbol som tex. en siffra, bokstav eller emoji.

Men å andra sidan gillas Inlägg som skapar dialog i kommentarsfälten så det gäller ha en riktigt intresseväckande caption för att lyckas med detta.

Algoritmer på Facebook - tips och tricks

Tips # 2 Delning av länkar

Facebook gillar inte när läsaren lämnar plattformen så dela inte en direktlänk till företagets hemsida eller dylikt.

Däremot rankas videoklipp högt så uppmana UF-företagarna att producera ett klipp där de filmar och berättar om sin hemsida eller såklart även annat content av värde. En del menar att det däremot inte påverkar algoritmen negativt om man lägger in länken i kommentarsfältet.

Algoritmer på Facebook - tips och tricks
Your Media UF

Tips # 3 Timing och respons

Inlägg utan likes eller kommentarer inom ca 15 minuter kommer inte premieras så eleverna behöver noga tänka på när de skall ladda upp. Ett vanligt råd är att bästa tiden att göra inlägg är 13:00 och 16:00 men detta är godtyckligt eftersom det beror på när företagets målgrupp är online. UF-företagen måste därför grundligt kolla upp statistik för respektive målgrupp .

Uppmana dem även att avsätta tid på minst 20 minuter efter ett inlägg så att de kan ge svar på kommentarer direkt vilket kommer ranka inlägget högt. Om inlägget inte besvaras kommer troligtvis engagemanget att sjunka och inlägget hamna allt längre ner i Facebooks flöden.

Vilket tips tycker du är mest användbart?

2 svar till “Algoritmer på Facebook – tips och tricks”

    1. Ja, det här med algoritmer är en ”egen värld”, som tar sin tid att få kläm på. Eftersom de även ändras då och då behöver man även vara uppdaterad och det är den största utmaningen:)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s