Från team till högpresterande UF-företag!

Har du täkt på att att gymnasieelever i princip aldrig jobbat i varaktiga grupper före UF-året? Ändå förväntas de under ett helt läsår kunna samarbeta effektivt i sitt UF-företag.

Traditionellt har ju våra elever bara jobbat i grupper under en kortare period kanske under några veckor med någon inlämningsuppgift eller annat grupparbete. Detta är ju inte så konstigt eftersom skolans uppdrag även är att jobba med inkludering där byte av grupper är ett vanlig teknik. Eleverna har därför i princip aldrig övat på att jobba tillsammans i en permanent grupp under en lång period trots att detta ställer helt andra krav på en grupp.

Från team till högpresterande företag!

Om våra elever skall ha goda förutsättningar att lyckas är det därför viktigt att de både får öva i varaktiga grupper och får de verktyg som behövs för att kunna hantera de situationer som detta kommer att medföra. På profilen Ledarskap där jag jobbar delas därför eleverna in redan första skoldagen i mindre basgrupper som syftar att öva eleverna i hur en varaktig grupp utvecklas och göra dem förberedda på vad som kan hända tex. konflikter, subgrupper och missförstånd.

Från team till högpresterande UF-företag!

Dessa basgrupper är intakta under hela gymnasietiden och används både inom kursen ledarskap & organisation och andra ämnen allt ifrån idrott & hälsa till engelska då och då. Inom kursen ledarskap & organisation får de även lära sig en mängd användbara teorier och tekniker som feedbackregler, ledarstilar, grupputveckling enligt IMGD och FIRO, konflikthantering, aktivt lyssnande, , motivation, företagskultur o dyl.

Från team till högpresterande UF-företag!

Denna viktiga utbildning hjälper eleverna både att kunna förebygga oönskade händelser men även att hantera de som trots allt uppstår på egen hand. Det blir en skola inte bara för UF-året utan för livet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s