Viktiga förberedelser inför SM!

Det är bara några skälvande dagar kvar tills SM i Ung Företagsamhet som för många av våra unga entreprenörer är ”kronan på verket”. Men varför inte ta företaget ett steg längre? Här kommer några sista minuten tips som kan hjälpa dem nå fullständig succé även efter SM!

Viktiga förberedelser inför SM!

⭐️ Sätt upp mål

Dina entreprenörer är säkert redan väl förtrogna med smarta-mål och har utan tvivel tidigt satt upp mål för antal sålda produkter, omsättning, byggtid för monter, osv. men har de även satt upp mål vad gäller leads? Det finns en mängd olika variabler som kan mätas vilket är viktigt dels för att kunna utvärdera SM men även för de UF-företagare som tänker driva företaget vidare i en annan bolagsform.

⭐️ Skapa ”awareness”

Uppmana dina elever att posta inlägg på olika sociala kanaler där de berättar att just deras företag kommer att ställa ut på SM, i vilken monter man hittar dem och eventuellt vilken leadmagnet de kommer att erbjuda besökare på plats. Att tex. erbjuda ett specialpris till de tio första kunderna är både ett enkelt och relativt billigt sätt att locka fler besökare och dessutom ett effektivt sätt att sälja slut sitt lager för de företagare som önskar.

Viktiga förberedelser inför SM!

⭐️ Skicka mail

Att skicka mail till rådgivare, samarbetspartners. släktingar & vänner samt personer som de skulle önska kom till SM kan locka flera att verkligen ta sig tiden att göra ett besök. De bör då tänka på att inkludera content som trendspaning eller artiklar som är av värde för mottagaren. Detta innebär att själva mässan inte nödvändigtvis behöver vara huvudnyheten utan att de men hjälp av annat material skapar nyfikenhet hos mottagaren som får henne eller honom till handling.

⭐️ Hashtags

Uppmana eleverna att använda den officiella hashtaggen för SM samt #epr2019, #ungföretagsamhet och såklart # för sin region samt posta regelbundet även under sin förberedelseprocess. Det kan vara händelser som när de lägger sista handen vid montern, har ett ”pepp” inför SM , resan till Älvsjö, under bygget av montern och så vidare.

Viktiga förberedelser inför SM!

⭐️ Samarbeten

UF-företagen konkurrerar ju om både kunder och priser på SM men varför inte göra dessa konkurrenter till samarbetspartners? Ung företagsamhet har skapat en speciell sida just för SM på Facebook och så finns ju såklart alla utställare på hemsidan där eleverna kan se vilka andra företag som kommer att delta, var de kommer ifrån samt vilka montrar de kommer husera i.

De kan både samarbeta genom och rekommendera varandras relaterade produkter och på så sätt skicka kunder vidare till det andra företagets monter. De kan även använda det andra företagets produkt på plats i sin monter. Om tex. Refilter UF som säljer kaffefilter hittar ett företag som säjer kaffe kan det verkligen bli en win win. Men för att få till dessa samarbeten behöver de så klart ta kontakt redan före SM och boka in ett litet möte. Dessa samarbeten kan ju även leda till ett långsiktigt samarbete men kan även bli viktiga nätverkskontakter för framtiden.

⭐️ Aktiviteter

Det är alltid en ”magnet” om entreprenörerna har olika aktiviteter i montern som någon tävling som har en koppling till deras vara eller tjänst. Men de måste vara noga med att följa Spelinspektionens direktiv, även fast det sedan den 1/1- 2019 inte krävs ett specifikt tillstånd.

De kan även locka in personer som är relevanta i deras monter som till exempel viktiga entreprenörer i deras bransch, andra utställare, kända föreläsare, influenser eller varför inte prins Daniel som brukar vara en trogen besökare:)

Viktiga förberedelser inför SM!

De kan då köra sin säljpitch eller varför inte göra en intervju? Om de får lov att filma besöket kan det bli en enorm boost för företaget men även citat och bilder brukar generera en enorm spridning som kan genera leads. Men var noga med att de har tillstånd enligt GDPR.så att de kan använda detta material på sina sociala medier.

De kan även livestreama olika aktiviter som invigningen, olika aktiviteter i deras och andras montrar, när tävlingsresultat tillkännages, galamiddagen och dylikt vilket även kan användas i senare inlägg på företagets sociala medier. De bör då även passa på att tagga kända personer som då kan ge ”händelsen” en extra skjuts .

Att ta tillfället i akt att göra en marknadsresearch genom att ställa frågor som undersöker olika personers uppfattning om företagets vara eller tjänst eller vilken typ av content de gillar samt vilka sociala medier de föredrar är en annan idé.. Resultatet av detta kan därefter användas i något inlägg efter SM. De bör dock tänka på att erbjuda någon form av giveaway så att många ställer upp och resultatet får en högre validitet och reliabilitet.

⭐️ Uppföljning

Efter SM är det såklart viktigt att samla ihop alla ”guldklimpar” från mässan och dela detta på olika sociala kanaler och företagets hemsida så att entreprenörernas framgångar kan ”leva vidare”. Det kan även vara på sin plats att skicka mail till de som företaget tidigare bjudit in. Detta blir som en ”reminder” både för de som var med på SM och för de som missade eventet. Mailet kan bjuda på några höjdpunkter från SM och även länka till andra artiklar eller relevanta hemsidor samt såklart påminna företagets leads om att de är viktiga i sann relationsmarknadsföringsanda.

Det är även dags att utvärdera SM för att ta reda på vilka av företagets mål gällande leads som infriats så att framtida strategier och mål kan moduleras.

Sist men inte minst är det såklart viktigt att företagarna firar sina framgångar. Att ta sig ända till SM är en stor bedrift och värt att fira i sig. Att ha varit med på SM, sålt in sin affärsidé, nätverkat och deltagit i galamiddagen ger ännu fler anledningar att fira. Skulle de däremot vunnit något pris även på SM behöver de troligen ingen påminnelse då de redan är uppe bland molnen:)

Jag hoppas att det här inlägget var till hjälp och att alla våra UF-företagare skall vara riktigt förberedda och peppade inför, på & efter SM. Har du fler tips kring vad UF-företagarna kan göra i samband med SM så snälla kommentera gärna nedan:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s