Har du koll på rätt bildstorlek på olika sociala medier?

Som marknadsföringsansvarig är det en mängd saker man måste ha koll på under UF-året som till exempel rätt bildstorlek. Om företaget använder ”fel” format kommer marknadsföringen bli lite B och inte hålla måttet. Men vilken storlek gäller?

Nedan hittar du en guide för rätt bildstorlek på respektive plattform men kom ihåg att måtten ändras då och då så du måste hålla dig uppdaterad på vad som gäller även framöver.

Många väljer av bekvämlighet att dela bilder mellan plattformarna vilket man absolut inte bör göra om man vill hålla en riktigt hög nivå. Då kan nämligen delar av bilden skäras bort, bli utdragen eller väldigt pixlig.  Särskilt inte med tanke på att det finns ett flertal gratisverktyg där man kan anpassa bildstorleken perfekt som till exempel Canva.

På plattformen finns det färdiga designer för de flesta plattformar från Instagram till Youtube men alla är inte uppdaterade. Som tur är kan man dock anpassa måtten genom ”ett eget val”. Förutom att välja rätt storlek på bilden kan man även skapa sin egen layout för en mängd grafiska produkter som affischer, reklamblad, visitkort, tidningsomslag och mycket mycket mer.

Sidan är enkel att manövrera och det går fort att lägga till olika element, bakgrund, ändra typsnitt och färger. Dessutom så tillhandahåller Canva även ett antal bilder som man fritt får använda till sin design. Kan det bli bättre?

Om UF-företagen har en hemsida är det även klokt att påminna om att de ska ”välja” en länkbild om de vill dela hemsidan på sina plattformar. Om de inte gör detta kommer Facebook och många av de andra plattformarna själva att plocka ut en bild från den sidan som de valt att dela. Eller i värsta fall blir det ingen bild alls.

En bild säger mer än tusen ord eller hur? Med andra ord en dåligt pixlad eller beskuren bild säger att UF-företaget inte har så bra koll på marknadsföring. Men med rätt format utstrålar företaget trovärdighet och känns professionellt. Härligt nog har många av våra UF-elever stenkoll på detta:)

Tips: skriv gärna ut storleksguiden för att ha den lätt tillhands eller fota av den med mobilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s