5 misstag som UF-företag inte får göra!

Slutspurten av UF-året är en intensiv period då eleverna både skall göra företagets årsredovisning, hålla bolagstämma och samtidigt måste lägga extra energi på alla andra kurser inför slutbetyget. Men hur skall de agera trots tidsbrist om de tänkt ombilda och driva företaget vidare efter studenten? Och viktigast av allt, vilka misstag kan vara fatala för företagets fortlevnad?

1. Total tystnad

Om företaget helt slutar med uppdateringar på de sociala kanalerna kan de förlora många följare och potentiella kunder då dessa förmodligen tror att företaget lagts ner. Råd dem därför att avsätta en dag där de förbereder en mängd inlägg som de sedan schemalägger med hjälp av Hootsuite eller Buffer som fungerar för sociala kanaler så som Facebook, Instagram och Linkedin. På så sätt upplevs företaget som ”levande”.

2. Svarar inte

En god kundrelation är viktigt och för att inte tappa onödigt många leads är det viktigt att dessa får svar på sina frågor även fast entreprenörerna har fullt upp med annat. Att aktivera autosvar på deras hem- och Facebook-sida gör att personen känner att de ändå fått kontakt, även om det är automatiserat. Då räcker det att företagarna följer upp dessa automatsvar någon gång i veckan då de i lugn och ro kan ge ett mer personligt svar.

Automeddelandet kan se ut ungefär så här “Hej! Tack för ditt meddelande. Vi har just nu en hög arbetsbelastning men ger alltid personliga svar inom en vecka. Vi kommer att svara på ditt meddelande så fort vi bara kan. MVH företagsnamn” (Detta är ett auto-svar).

Här kan du läsa mer om hur man aktiverar snabbsvar på en Facebook-sida.

 3. Meddelar inte intressenter

Om företagarna inte hör av sig till leverantörer och återförsäljare kommer de förmodligen inte räkna med företagarna i sin framtida produktions- eller försäljningsplanering. Råd dem därför att boka möte eller i alla fall skicka mail till leverantörer och återförsäljare så att de känner till att företaget kommer att fortsätta sin verksamhet. Så snart som möjligt bör de omförhandla alla rådande avtal och försäkra sig om att intressenterna vill fortsätta sitt samarbete såvida företaget inte söker nya samarbetspartners. För tjänsteföretag är det såklart även viktigt att hålla kundrelationen vid liv så meddela även dessa om företagets framtidsplaner. Men detta har förhoppningsvis UF-företaget redan gjort:)

4. Informerar inte kollegor

Det kan ju vara så att det bara är några i företaget som vill driva detta vidare och då är det viktigt att informera alla inom företaget om beslutet samt att alla är med på noterna. Det är även en fördel om detta finns med i protokollet från UF-företagets bolagstämma för att undvika meningsskiljaktigheter längre fram om det nu skulle visa sig att de som driver företaget vidare kommer att nå enorma framgångar. Hur som helst bör beslutet dokumenteras i ett skriftligt avtal så att det finns bevis på vad som bestämts.

4. Blir inte medlem -UF alumni

En del elever glömmer bort att söka medlemskap i Ung Företagsamhets ”alumniorganisation”. Så informera och uppmana dem att bli medlem i UF-alumni där entreprenörerna dels får tillgång till ett brett nätverk men även kan ta del av en mängd förmåner som:

⭐️ 1 års gratis ekonomiprogram från Fortnox

⭐️ 1 års gratis ekonomiprogram från Visma

⭐️ 15 procent rabatt på företagsförsäkring från Nordic Försäkring/Poctector 

⭐️ Billigare tågresor från SJ 

De kan de även ansöka om följande stipendium:

⭐️ 50 000 kr från Familjen Spendrups Stipendium 

⭐️ 100 000 kr från Anders Walls Stiftelse 

⭐️ 50 000 kr från UF till AB-stipendiet 

5. Tar ingen hjälp

Även fast våra ungdomar har fått en grundläggande utbildning inom entreprenörskap finns det en uppsjö av områden som de aldrig stött på. Ledsaga dem därför till organisationer som kan ge ytterligare information och gratis rådgivning som: Almi , Skatteverket , Verksamt.se , Drivhuset  och Nyföretagarcentrum.

Om de är sugna på fler tävlingar så tipsa även om Business Challenge och Venture Cup där de kan tävla med sin affärsidé.

Entreprenörerna kommer såklart att göra en del oundvikliga misstag vilket är en del av att tänka entreprenöriellt. Men vi som UF-lärare kan informera om många vanliga misstag så att de inte behöver göra riktigt så många:) Har du fler tips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s