Missa inte socialt entreprenörskap!

Att efter UF-året ge en del av vinsten till välgörande ändamål är beundransvärt och många elevers mål. Men varför inte jobba med socialt entreprenörskap även under själva UF-året?

I Sverige ses det ibland lite fult att ta betalt för något som människor verkligen behöver och man vill inte skapa en affärsidé som grundas på andra människors olyckliga omständigheter. Man tänker oftast inte på den uppsjö av redan existerande affärsidéer som just är baserade på detta eftersom de redan är så implementerade i vår värld.

För vad är medicin, rullstolar, glasögon och adoptionsorganisationer om inte just affärsidéer som utgår från att människor saknar något för att kunna leva ett rikare liv? Dessutom är det ju mycket smartare att skapa en produkt eller tjänst som verkligen fyller ett genuint behov än att skapa en produkt som bara ökar på konsumtionen och ofta dessutom skadar miljön på olika sätt. Men hur kan eleverna göra detta kanske du undrar?

Proceduren är den samma som för alla idéutvecklingsprocesser så elverna börjar med att identifiera alla sociala problem som de själva upplevt eller på andra sätt känner till. Därefter får de fundera på olika lösningar, mål & vision, affärsmodeller och så vidare. Enda skillnaden är att de förhoppningsvis nu hittar ett problem som de verkligen brinner för och som kan göra en stor skillnad på riktigt för målgruppen.

Precis det här gjorde Shanga och Rogerio som såg ett stort problem i omklädningsrummen hos idrottsklubbar där det är mycket skitsnack och dåliga attityder. De startade därför Locker Room UF och åkte därefter landet runt för att träffa idrottsklubbar och prata om sexism. Deras mål är att förhindra sexuella övergrepp och bidra till sunda värderingar.

Ett annat exempel är Allas Kalas som visserligen inte är något UF-företag men ett fantastiskt exempel på när några ungdomar identifierar ett hjärtskärande socialt problem: att alla barn inte blir bjudna på barnkalas. Detta vill de ändra på och ordnar därför barnkalas där alla är välkomna för att öka inkluderingen i samhället. Deras mission är att alla barn ska ha rätt till sin barndom, oavsett vilka förutsättningar de har.

Båda dessa affärsidéer är fantastiska exempel på socialt entreprenörskap och förhoppningsvis kommer denna typ av entreprenörskap att öka redan under nästa läsår. För visst vill vi att våra drivna ungdomar verkligen ska vara med och göra skillnad på riktigt? Har du fler goda exempel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s