Hur definierar du målgruppen för din affärsidé?

Att komma på en affärsidé är inte alltid så lätt men när väl detta är gjort kommer nästa svåra steg, att definiera målgruppen. En väl avgränsad målgrupp är A och O både för att kunna marknadsföra och sälja din vara eller tjänst framgångsrikt. Men hur gör man egentligen?

Om man ska vara petig så behöver du egentligen veta vem som ska köpa produkten eller tjänsten redan under affärsidéprocessen.  Din målgrupp måste ju vara väl identifierad så att du vet att det verkligen finns ett behov för att du sen ska kunna rikta din marknadsföring till rätt slags människor. Det vill säga till din målgrupp!

Det här är inget för mig kanske du tänker för du har världens bästa affärsidé som alla kommer att vilja köpa. Men tro mig, om du inte riktar dig till rätt målgrupp kan du lika gärna lägga ner din verksamhet innan du ens börjat, för du kommer inte sälja i någon högre utsträckning. Som tur är finns det en lösning!

Är du taggad? För att identifiera din målgrupp måste du lägga ner en hel del tid på att ringa in din målgrupp. Tänk på att stora företag har sin egen forskningsavdelning kring målgruppen som fortlöpande analyserar data och håller sig uppdaterade dygnet runt, 24- sju . Så är du redo?

Det första du tänker på är förmodligen generell demografi som kön, ålder, plats, inkomst, intressen och så vidare. Men vad hjälper det dig att veta att personerna bor nära dig om du inte träffar dem IRL och vilken nytta är det att ha en uppfattning om hur mycket pengar en person har men inte veta hur mycket personen är villig att spendera på din affärsidé? Men det finns en nyckel!

Lösningen är ”relationer”! Saken är att det är lättare att sälja till människor som du redan känner eller kommer att lära känna.  Om ni delar åsikter, tankar, livsstil eller humor kommer de vara mer benägna att köpa från dig. eftersom ett köpbeslut inte är rent baserat på rationellt tänkande utan även påverkas av våra känslor.

För att kunna relatera till dessa ”känslor” måste du ta en djupare titt på följande:

  • Vad värdesätter de?
  • Vad är de rädda för?
  • Hur pratar de? Vilka ord använder de??
  • Vad är deras åsikt om vissa ämnen som kan vara relevanta för dig?
  • Vad har de gemensamt med ditt varumärke, dina värden ?
  • Var kan de nås förutom IRL? (Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin osv.)

Om du identifierar dessa områden och skapar en persona utifrån dessa fakta har du en god grund för att ”sälja skjortan av folk” vilket jag tror är ett av dina mål, eller hur?

Så för att definiera din målgrupp behöver du både ringa in demografiska data och identifiera åsikter & känslor som du kan använda för att skapa relationer med din målgrupp. Om du lyckas med detta kan du bli nästa Apple eller Google! Om du brinner för din affärsidé så ”just go for it” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s