Vad gör lärare på sommarlovet?

Att vara lärare innebär en mängd fördelar som åtta veckors semester, men vad gör lärare egentligen på sommarlovet? Slappar och kopplar helt bort allt jobb kanske du tänker men för många av oss pågår det en hel del. Är du nyfiken på vad?

Först och främst måste vi ju ha tid att vara sjuka så det är precis det som nästan alltid händer mig . I år var inget undantag och så fort jag hade släppt iväg studenterna kände jag febern komma smygande. Efter bara några timmar var jag rejält sjuk då sommarinfluensan hade slagit till. Efter drygt en vecka var jag äntligen på benen igen och det är då det händer!

Jag börjar att reflektera och utvärdera läsåret. Vad var bra? Vad kunde jag gjort bättre? Det går liksom inte stoppa utan tankar, och idéer bara bubblar upp och jag kan inte låta bli att gå in och uppdatera och ändra en hel del av mitt lektionsmaterial.

Dessutom läser eller lyssnar jag på en hel del böcker & poddar där jag får en massa inspiration och så googlar jag såklart runt för att hitta mer! Sen skriver jag ner lite nyheter och användbara tips som jag tänker att det där ska jag använda till hösten när allt drar igång igen och så bestämmer jag mig för att nu ”ska jag bara vara ledig”. Men det brukar inte hålla så länge innan jag är tillbaka på ruta ett igen:)

Turligt nog är min äkta hälft inte i samma bransch och har därför inte lika lång semester, så de första veckorna kan jag hålla på så här. Men sen händer det, även min man blir ledig och då tar jag nästan sommarlov. Jag lyssnar visserligen på poddar eller böcker när jag tar ut hunden på en runda eller går och diskar när vi är i vår badstuga i Skrea, och så skriver jag ner lite i smyg när mannen åker och handlar eller kollar på något speciellt TV-program. Kan helt enkelt inte låta bli!

Men till slut sådär halvvägs in på sommarlovet då brukar semesterkänslan infinna sig på allvar, jag kopplar av helt och kan släppa tankarna på att utveckla mitt arbetssätt. Kanske hänger jag på stranden, reser, träffar familj och vänner, eller tar det bara super lugnt!

Men så börjar mannen jobba igen medan jag själv har några veckor kvar och då börjar planeringsfasen. Egentligen behövs ju inte detta eftersom vi lärare börjar en vecka före eleverna men jag kan bara inte låta bli eftersom jag oftast längtar tillbaka till jobbet. Så jag börjar göra lite grovplanering för olika kurser och UF-event när mannen är och jobbar, men är såklart helt ledig när han kommer hem. Och så börjas det handlas lite småsaker som post it -lappar, mappar, understrykningsspennor och dylikt.

Plötsligt är det bara några dagar kvar till skolstart och då får jag oftast inte så mycket gjort. Jag som skulle storstädat huset, börjat träna, och så vidare den första veckan och sen bara haft ”semester” har frivilligt ägnat en del av sommarlovet till att planera jobb. Om du inte själv är lärare så tänker du kanske att jag måste vara lite galen?

Jag håller inte med för jag älskar verkligen mitt jobb,. Jag har det liksom i blodet då båda mina föräldrar, min faster och min mormor var lärare. Hur många älskar verkligen sitt jobb? Det är så fantastiskt att jobba med ungdomar och hur mycket får man inte tillbaka? Varje år känner man att det lilla man gjort faktiskt betytt något och gjort att elever lyckat nå sina mål. Det är guld värt och ger energi!

Så det lärare gör på sommarlovet är att slappa som alla andra och ”smygjobba” lite då och då, men bara för att man vill, älskar sitt jobb och helt enkelt inte kan låta bli. Är inte lärare det bästa jobbet som finns i hela världen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s