Hur skapar man en hemsida?

En egen hemsida för ett företag eller privat varumärke är idag mer regel än undantag och valen är många. Om man inte kan koda själv finns möjligheten att bygga en sida med något publiceringsverktyg eller välja någon av alla de gratistjänster som finns. Men vilket alternativ är bäst?

Om du inte har så mycket tid till ditt förfogande, bara ska driva ditt företag under en begränsad period men vill skapa ett ” snyggt digitalt skyltfönster” är en gratistjänst troligen det bästa alternativet. Det är enkelt, finns färdiga designmallar att välja på och därefter är det är bara att lägga in dina valda texter och bilder. Klart på några minuter!

Några vanliga och riktigt bra gratistjänster där du kan ”hyra in dig” på befintliga plattformar är:

⭐️ Wix

⭐️ Webnode

⭐️ Weebly

⭐️ WordPress

⭐️ Visma

Om du vill ha en tutorial kring hur du skapar en hemsida på Wix klicka här.

De visuella nackdelarna med dessa plattformar är URL-adressens utseende samt att reklam kommer att dyka upp på ett eller annat sätt på hemsidan.

Värt att observera är även att du via gratistjänster oftast inte kan använda funktioner för att optimera marknadsföringen och analysera ditt ”digitala skyltfönster” så som lead-boxar, SEO, Google analytics, eller koppla Facebook-pixeln, och Google remarketing taggen.

Men vad gör man kanske du tänker om du vill kunna optimera marknadsföringen, analysera och verkligen använda din hemsida fullt ut? Då är det smartaste alternativet att skapa din hemsida med något publiceringsverktyg, Detta är inte alls så svårt som man skulle kunna tro eftersom även dessa har ett flertal designmallar.

Om du har tid, lite startkapital och en långsiktig plan för ditt företag så kan det vara bättre att ta följande steg:

⭐️ Bestäm vilket webbhotell din sida ska ligga på, till exempel One.com eller Loopia

⭐️ Köp ett domännamn (URL-adress) som på One.com

⭐️ Välj något gratis publiceringsverktyg som WordPress, eller Joomia

På flera av webbhotellen går det smidigt nog att både köpa ett domännamn och få tillgång till publiceringsverktyg och sen är det bara att köra igång. Kostnaden är inte heller så hög utan man kan köpa ett se-domännamn för dryga hundralappen per år samt plats på webbhotell från 69 kronor i månaden.

Om du vill ha en tutorial i grunderna hur du ordnar domännamn och webbhotell samt skapar din egen hemsida med publiceringsverktyget WordPress så hittar du den här.

Värt att känna till är att om du skapar din egen hemsida från grunden behöver du alltid lägga till plugins för säkerhet, backup, din sidas hastighet samt GDPR, medan flera av dessa ofta redan finns eller går att aktivera i gratistjänster.

Om du har en långsiktig plan för ditt företag är det även klokast att inte använda gratis design-teman vid skapandet av din hemsida. Detta beror på att du inte har någon garanti för att dessa fortlöpande kommer uppdateras, vilket kan göra att din sida plötsligt slutar fungera optimalt. Det är därför säkrare att välja något betalalternativ som till exempel Divi eller Astra .

Aktuell prislista för Divi hittar du här.

Detta innebär i och för sig att det tillkommer en engångs- eller månadskostnad. men det är det absolut värt så att du kan känna dig helt lugn även på semestern, eller hur?

Känner du dig fortfarande osäker på vilket alternativ som är rätt för dig så lyssna på Hillmanpodden!

Valet av metod för att skapa hemsida beror helt enkelt på vad du vill använda den till. Om du har en långsiktig plan för ditt företag är det smartast att skapa en egen sida med ett genomtänkt domännamn på något webbhotell så du har full kontroll och kan utveckla din sida fortlöpande. Men om dina mål med företaget är mer kortsiktiga och du har ont om pengar och tid är en gratistjänst helt klart det bästa alternativet. Vilket alternativ är bäst för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s